Muszę się wytłumaczyć dlaczego zniknęłam z blogosfery. Otóż moje drogie koleżanki czasu nie da się naciągnąć. Miałam niezły dylemat czy rzucić się w wir świątecznych przygotowań, czy zasiąść przed laptopem. Moim skromnym zdaniem wybór był prosty, dlatego mogłam przygotować jajeczka i kartki i jeszcze musiałam znaleźć czas dla mojej Kasi, piszemy biznes plan. Mój organizm też dołożył swoje trzy grosze i powiedział dość, więc trzeba było troszeczkę zwolnić. I tak jakoś ten marzec przeleciał. Trochę czasu też zajęło mi skomponowanie przepisu na ciasteczka z produktów ekologicznych i tym przepisem chcę się z wami podzielić. Kupuję produkty w tej firmie, a z okazji 10 lecia postanowili zorganizować mały pokaz co można zrobić z ich produktów i tak powstał przepis ma ciasteczka owsiane. Upiekłam ich całe mnóstwo i można było je spróbować w Katowicach na Targach "Bliżej zdrowia bliżej natury"
Mąka kokosowa nie zawiera glutenu i jest bardzo chłonna, dlatego używamy jej mniej. Jest również bogata w błonnik jest też dobrym źródłem białka, ma mało węglowodanów. Jest
naturalnie słodka, więc do pieczenia używamy jej mniej niż tradycyjnej mąki. Posiada same superlatywy, a ciasteczka są naprawdę przepyszne. Można dodać orzechy, rodzynki czy inne owoce. Dodając płatki owsiane mamy zdrową i pożywną przekąskę. Do moich ciasteczek dodałam suszoną żurawinę i rodzynki. Zachęcam do wypróbowania, przepis jest bardzo prosty, naprawdę warto spróbować:)
Składniki:
200 gr masła
3/4 szklanki cukru kokosowego
cukier wanilinowy
2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych.
1 szklanka mąki kokosowej
2 jajka
0,5 szklanki żurawiny lub innych bakalii
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło
z cukrem i jajkami dobrze utrzeć. Dodać mąkę kokosową, sodę i cukier
wanilinowy wymieszać, następnie wsypać płatki owsiane. Całość wyrobić
ręką na jednolita masę na końcu wsypać bakalie. Formować małe
ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej folią pergaminową. Piec w
nagrzanym piekarniku 180 C 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka
przykryć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przełożyć do
szczelnego pojemnika. Z tego przepisu wychodzi około 40 ciasteczek. Smacznego:) Pięknie dziękuję za życzenia świąteczne i przemiłe komentarze, ja ze swojej strony postaram się odwiedzić każdą z was zostawiając ślad w postaci komentarza i mam nadzieję, że wszystko wróci do normy. Tymczasem się żegnam i do miłego:) Pozdrawiam serdecznie Monika:)
" Cokolwiek potrafisz lub myślisz, że potrafisz, rozpocznij to. Odwaga ma w sobie potęgę i magię." Johann Wolfgang Goethe
Uwielbiam ciasteczka owsiane! Twoje są jeszcze zdrowsze od tych, które robię :) zapewne jak tylko minie świąteczne przejedzenie wypróbuję Twój przepis :)
Czasem trzeba odpocząć Moniko! :) pozdrawiam cieplutko!
Moniko pomysł bomba ....ale mam pytanko co z cukrem kokosowym? To cukier o smaku kokosa czy np mogę zastąpić ten cukier ,, cukrem dietetycznym " ?....na co piszesz biznes plan.....a doczytałam ze Ty ze Śląska polecam wybrać się na lody od producenta z mojej miejscowości nazywają się Wanda ....lody robione na autentycznych prawdziwych smakach uczyli się we Włoszech.....a że tak posmakowały to transport idzie ich do galerii handlowych. ...jakbyś widziała polecam.....u mnie z firmy idzie glukoza do lodów i dlatego wiem;)
Martusiu, cukier kokosowy możesz spokojnie zastąpić cukrem dietetycznym. Biznes plan piszemy dla mojej córki Kasi chce otworzyć sklep internetowy i otrzymać dotację z UP. Lodów bardzo chętnie skosztuje jak tylko na nie trafię, dziękuję za wiadomość będę wypatrywała tej firmy:) pozdrawiam cieplutko:)
Jak wyglądają tak też smakują, nie mam zamiaru znikać całkowicie. Czasem mam po prostu zbyt dużo zajęć i muszę wybrać te ważne i ważniejsze:) pozdrawiam ciepło:)
Bardzo lubię takie ciasteczka, świetny przepis! Czasem trudno pogodzić wszystko, szczególnie w okresie przedświątecznym. Ja też mam sporo zaległości w blogosferze, pomalutku próbuję je nadrobić. Przesyłam poświąteczne pozdrowienia.
Używamy tradycyjnych produktów w kuchni, bo tak się już utarło, a tymczasem bardziej egzotyczne składniki wychodzą nam lepiej na zdrowie. Zawsze dowiaduję się czegoś nowego z Internetu. Mąka kokosowa - kto by pomyślał...
Uwielbiam ciasteczka owsiane! Twoje są jeszcze zdrowsze od tych, które robię :) zapewne jak tylko minie świąteczne przejedzenie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńCzasem trzeba odpocząć Moniko! :) pozdrawiam cieplutko!
Polecam nie dość, że dobre i zdrowe to jeszcze sycące idealne na drugie śniadanie:) pozdrawiam
UsuńMniam ale smkowicie wyglądają, chba sie skuszę. Dziekuje za przepis i pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSkuś się Aniu, a na pewno nie pożałujesz i będziesz do nich wracać:) pozdrawiam
UsuńMoniko pomysł bomba ....ale mam pytanko co z cukrem kokosowym? To cukier o smaku kokosa czy np mogę zastąpić ten cukier ,, cukrem dietetycznym " ?....na co piszesz biznes plan.....a doczytałam ze Ty ze Śląska polecam wybrać się na lody od producenta z mojej miejscowości nazywają się Wanda ....lody robione na autentycznych prawdziwych smakach uczyli się we Włoszech.....a że tak posmakowały to transport idzie ich do galerii handlowych. ...jakbyś widziała polecam.....u mnie z firmy idzie glukoza do lodów i dlatego wiem;)
OdpowiedzUsuńMartusiu, cukier kokosowy możesz spokojnie zastąpić cukrem dietetycznym. Biznes plan piszemy dla mojej córki Kasi chce otworzyć sklep internetowy i otrzymać dotację z UP. Lodów bardzo chętnie skosztuje jak tylko na nie trafię, dziękuję za wiadomość będę wypatrywała tej firmy:) pozdrawiam cieplutko:)
UsuńCiasteczka wyglądają bardzo, bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńWytchnienie jest potrzebne każdemu, a najważniejsze, że nie zniknęłaś na stałe :)
Jak wyglądają tak też smakują, nie mam zamiaru znikać całkowicie. Czasem mam po prostu zbyt dużo zajęć i muszę wybrać te ważne i ważniejsze:) pozdrawiam ciepło:)
UsuńBardzo lubię takie ciasteczka, świetny przepis!
OdpowiedzUsuńCzasem trudno pogodzić wszystko, szczególnie w okresie przedświątecznym. Ja też mam sporo zaległości w blogosferze, pomalutku próbuję je nadrobić.
Przesyłam poświąteczne pozdrowienia.
Też mam nadzieję odrobić. pozdrawiam:)
UsuńCiasteczka owsiane to my kochamy, ale jeszcze nie połączyłam ich z mąką kokosowa, ale owsianą juz tak:)
OdpowiedzUsuńCiesze sie MOniczko że jesteś:)
Buziaki:)
Mąka kokosowa jest świetna i daje zupełnie inny smak tym ciasteczkom:) pozdrawiam
UsuńTrzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńGosiu, polecam warto spróbować:) pozdrawiam
Usuńuwielbiam ciasteczka owsiane:) na pewno wypróbuje przepis bo wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńI smakują też świetnie:) pozdrawiam
UsuńWyglądają smakowicie!!! gratuluję uznania na szerszym polu.....Wracaj do nas zdrowa i silna, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMam taki zamiar Basiu:) pozdrawiam ciepło:)
UsuńJeszcze takich nie jadłam, a z pewnością są pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
Są pyszne, szczerze polecam:) pozdrawiam ciepło:)
Usuńświetne ciasteczka, wyglądają bardzo apetycznie, muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńI tak smakują, bardzo apetycznie:) pozdrawiam cieplutko:)
UsuńUżywamy tradycyjnych produktów w kuchni, bo tak się już utarło, a tymczasem bardziej egzotyczne składniki wychodzą nam lepiej na zdrowie. Zawsze dowiaduję się czegoś nowego z Internetu. Mąka kokosowa - kto by pomyślał...
OdpowiedzUsuń